Όλα τα όργανα που ανήκουν στη μηχανή πρέπει να ελεγχθούν για την καλή λειτουργία τους. Ένα χαλασμένο όργανο (π.χ. βραχυκυκλωμένο) μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο κύκλωμα φόρτισης της μηχανής ή και λάθος ενδείξεις στα άλλα όργανα. Όλες οι επαφές των οργάνων και οι ακροδέκτες, που συνδέονται με αυτές τις επαφές, καθαρίζονται από οξειδώσεις και ψεκάζονται με αντιδιαβρωτικό σπρέι. Όλες οι βίδες και τα παξιμάδια των επαφών επιβάλλεται να είναι καλά σφιγμένα και ασφαλισμένα με ροδέλες ασφαλείας για να μη λασκάρουν με τους κραδασμούς. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν ροδέλες ή παξιμάδια ασφαλείας, καλό είναι να βάλουμε λίγο χρώμα στο υπόλοιπο της βίδας που εξέχει, αφού έχουμε σφίξει το παξιμάδι. Τα βύσματα με τα οποία συνδέονται μεταξύ τους οι διάφορες «πλεξούδες» καλωδίων της μηχανής, του χειριστηρίου, των οργάνων, της μπαταρίας κ.λπ. πρέπει να ανοιχτούν, να καθαριστούν και πριν ξανακλείσουν, να ψεκαστούν με ειδικό αντισκωριακό σπρέι για ηλεκτρολογική χρήση.

Τα όσα είπαμε μέχρι εδώ σίγουρα εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία, τουλάχιστον της μηχανής και του εξοπλισμού που έχει σχέση με την κίνηση του σκάφους.yamahaboatsΥπάρχουν όμως πολλά ακόμη για τα οποία θα πρέπει να φροντίσουμε πολύ πριν το σκάφος μας ξαναβρεθεί στη θάλασσα και είναι σημαντικά, γιατί έχουν σχέση με την καλή λειτουργία του συνόλου και με την ασφάλεια μας. Ένα μέρος είναι π.χ. η ηλεκτρική εγκατάσταση που είναι ανεξάρτητη από τη μηχανή ή άλλοι βοηθητικοί εξοπλισμοί.
Πόσοι από εμάς όμως φροντίζουμε να συντηρήσουμε το σκάφος μας μόλις το βγάλουμε από τη θάλασσα και να το προετοιμάσουμε να περάσει χωρίς πρόβλημα το χειμώνα στη στεριά; Μια βόλτα στα διάφορα πάρκινγκ μας δείχνει πως, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις, τα περισσότερα σκάφη δεν έχουν συντηρηθεί και παραμένουν, όπως ακριβώς βγήκαν από τη θάλασσα.

 

Και δεν  είναι βέβαιο ότι πολλά από εκείνα που έπρεπε να γίνουν από την αρχή, θα γίνουν έστω και την τελευταία στιγμή, πριν το σκάφος ξαναπέσει στο νερό. Πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σκάφη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οφείλονται είτε στην ελλιπή είτε στην καθυστερημένη συντήρησή τους.

 

Πηγή: http://www.ortsa.gr